Hoe haal je het maximale uit jezelf?

petra-alpe-dhuzes

Vandaag is een bijzondere dag, want de Alpe d’Huzes vindt plaats! Morgen is het alweer 3 jaar geleden dat ik voor de 3e keer op rij mee deed. Een prachtig evenement waar saamhorigheid centraal staat en veel geld opgehaald wordt voor onderzoek naar kanker.

Uitdagingen

Als ik terugkijk naar de uitdagingen die ik in mijn leven ben aangegaan staat Alpe d’Huzes hoog in het lijstje van uitdagingen buiten mijn comfort zone was en heb ik onwijs veel heb geleerd over persoonlijk leiderschap. Hoe manage je jezelf zodat je het maximale uit jezelf haalt? Elke editie welke ik heb meegedaan stond ik weer voor nieuwe hobbels om te overwinnen. Zo ook de derde keer in 2016 waarbij ik vlak voor de grote dag te horen kreeg dat er een pees in mijn knie ontstoken was en ik misschien helemaal niet mee zou kunnen doen.

Krijg jezelf in een ‘peak state’

Toen ik van de schrik was bekomen na het nieuws over mijn knie, besloot ik dat ik een plan ging maken om toch in ieder geval 1 keer de berg op te kunnen. Ik had tenslotte geld opgehaald en wilde zo toch mijn steentje kunnen bijdragen. In dat plan was één van de onderdelen het managen van je eigen staat of stemming, in het Engels met een mooi woord ‘State’ genoemd. Dit is van wezenlijk belang op hoe je je voelt, je emoties en uiteindelijk ook jouw prestaties en toe te passen op heel veel gebieden van je leven.

Nadat ik in de voorbereiding alles gedaan had wat ik kon om mijn knie te prepareren voor de grote dag (rust en tapen) zette ik de dag zelf de techniek in om mezelf in een ‘peak state’ te krijgen. Dit is gebaseerd op het model van Tony Robbins. Hiervoor zette ik de volgende dingen in:

  • Fysiek: op de Alpe d’Huzes dag heb ik vanaf het moment dat ik op stond om half 3 ’s nachts totdat ik ’s avonds weer naar bed ging een glimlach op mijn gezicht gehad van oor tot oor. Daarnaast hield ik mijn ademhaling onder controle en liet mijn hoofd niet hangen ondanks dat ik op momenten helemaal stuk zat. Je fysieke houding bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Ga maar eens rechtop in een stoel zitten met een grote glimlach op je gezicht en probeer je tegelijkertijd depressief te voelen. Dat lukt niet!
  • Focus: where focus goes energy flows! Ik had mijn focus volledig op het resultaat, de berg op trappen! En dus niet focussen op wat niet kan en of mijn knie pijn deed. Het was een koude dag, met regen waardoor veel fietsers moesten afstappen. Ik dacht maar 1 ding: omhoog! En omhoog ging ik. Dus wil je graag iets, focus je daar op en niet op wat je niet wilt!
  • Taal: ik zei de hele dag alleen maar positieve dingen tegen mezelf: je kan het, alles is top! Wat gaaf al die mensen die me aanmoedigen! Maar ook dingen als: ik ben zo blij dat ik erbij ben, want een cadeau dat ik de berg op mag fietsen en zo mensen met kanker kan helpen!  
  • Betekenis: welke betekenis je geeft aan gebeurtenissen, bepaalt hoe je je voelt. Ik ging niet in een slachtofferrol zitten vanwege mijn blessure, maar zag het puur als extra uitdaging. Daarmee voelde het niet meer zwaar of negatief. Daarnaast reed ik tot 2 keer toe lek in de afdeling…..niet heel fijn als je 45 km per uur rijdt op dunne bandjes. Even schoten er stress gedachten door mijn hoofd….waarom overkomt dit me nu…..en ga ik het wel redden. Maar meteen dacht ik er na: ok dit is een extra uitdaging die op mijn pad komt, komt goed! Dus hierdoor raakte ik mijn peak state niet kwijt en klom ik weer met een glimlach op de fiets.

Het gevolg van deze strategie was dat ik vleugels kreeg en opeens veel meer kon dan vooraf verwacht. Ik voelde me sterk, alsof niets mij van die fiets kon krijgen. Waar vooraf de verwachting was dat ik misschien 1 keer de berg op kon, lukte het me uiteindelijk 4 keer de berg op te fietsen! Pas toen begon mijn knie dik te worden en was het tijd om te stoppen. Maar de 4 keer was al veel meer dan ik vooraf ooit had kunnen denken.

‘State’ inzetten in jouw leven

Het mooie van deze strategie is dat het op alle fronten van je leven is toe te passen. Je kan jezelf elke dag in een goede ‘state’ krijgen om zo veel betere resultaten te behalen. Als je dit gaat toepassen zal je merken dat je je energieker voelt, meer gericht op resultaat en positiever. Uiteindelijk zal je hiermee je doelen veel gemakkelijker halen en het leven leiden zoals jij dat wil!

Wil je ook maximaal resultaat behalen of meer weten? Neem dan contact op: 06 14 64 02 59 of info@carpevita.eu.